Seaside Terraced Garden

This garden in St. Mawes climbs steeply from the house via a flight of granite steps to a south facing site with fabulous sea views over the thatched rooftop.

The clients required a stylish family garden with safe and level areas for children to play, an entertaining space with outdoor kitchen and a summerhouse at the top of the garden to maximise the views.  Access to the garden is limited to a narrow alley-way so an imaginative design was required to make use of the exisiting materials.  The existing walling stone was re-used to create a series of level terraces and steps up through the garden. 

The contemporary planting scheme of sun loving plants softens the stone terraces as the plants grow and tumble over the walls.  Two 80 year-old Olive trees were brought into the garden to provide a sense of maturity and offer a Mediterranean feel around the main terrace.

Olives surround the main circular terrace

Olives surround the main circular terrace

Reclaimed stone from the original garden is used to construct the new terraces

Reclaimed stone from the original garden is used to construct the new terraces

A garden of terraces to maximise the views.

Clipped Box and the fragrance of lavender surrounds the circular entertaining terrace

An outdoor kitchen with BBQ grill, a hob, a sink and a fridge allows for easy preparation of food and enjoyable 'al fresco' dining.

Garden terraces

Garden terraces

The main border in mid summer

The main border in mid summer

The ancient Olive trees give a mature mediterranean feel

The ancient Olive trees give a mature mediterranean feel

The lawn terrace

The lawn terrace

Roses and Nepeta flank the path up to the garden

Circular entertaining terrace

Restored 'Cornish Hedge' retaining wall

Restored 'Cornish Hedge' retaining wall

The garden site before development of the new design.

Garden site before development of new design

Craning the Olive trees over the house and into the garden.

Setting the Olive trees into their new home